“Tormenta Ciara con mas fuerza y viento de lo esperado”

Noticias
Compartir
 • AMSTERDAM – UPDATE 15:10 uur – De zuidwesterstorm Ciara is tot dusver zwaarder dan verwacht. Op de Noordzee wordt nu op verscheidene plaatsen windkracht 11 gemeten, meldt Weeronline. Eerder was uitgegaan van een storm met ruim windkracht 10.
 • Sinds 12.00 uur officieel sprake van zware storm
 • Dierentuinen en Amsterdamse parken gaan uit voorzorg dicht
 • Op Schiphol al 120 vluchten geschrapt
 • Geen wedstrijden in het amateurvoetbal en in de Eredivisie
 • Al veel meldingen bij Rijkswaterstaat over omgewaaide bomen
 • Omgevallen boom raakt rijdende auto in Roermond: vrouw gewond, aldus 1Limburg
 • Het NK Tegenwindfietsen is afgelast wegens te harde wind
 • Langs de snelweg A12 bij Harmelen is een deel van het dak van een tankstation gewaaid. Er zijn geen berichten over gewonden.

Treinverkeer

 • Door een omgevallen boom op het spoor bij Wierden is geen treinverkeer mogelijk tussen Apeldoorn en Enschede en op het traject Zwolle-Enschede.
 • Door een defecte bovenleiding als gevolg van de storm rijden er geen treinen tussen Breda en Tilburg.
 • Tussen Zaandam-Enkhuizen is een vlag in de bovenleiding gewaaid, waardoor er tot nader order geen treinen rijden op dit traject.
 • Tussen Eindhoven en Helmond is een trein tegen een omgewaaide boom op het spoor gereden. Niemand raakte gewond, maar de schade aan de trein is volgens ProRail aanzienlijk.

Veerdiensten

 • De veerdienst tussen Texel en Den Helder is sinds zondagmiddag gestremd wegens de storm. Dat meldt rederij TESO op de website.
 • Rederij Doeksen alle afvaarten van en naar Vlieland en Terschelling laten vervallen.
 • Het veer over de Westerschelde tussen Vlissingen en Breskens is uit de vaart gehaald. Exploitant Westerschelde Ferry meldt dat als alternatief bussen worden ingezet.
 • Reizigers die met de veerboot naar Engeland willen, kunnen zondag niet van IJmuiden naar Newcastle varen. Ook de afvaart maandag van Newcastle naar IJmuiden is geschrapt.

Regionaal

 • Op het drukke Schenkviaduct in het centrum van Den Haag vielen twee bomen om.
 • Bij de ambassade van Zuid-Afrika aan de Wassenaarseweg in Den Haag viel een grote naaldboom op een rijdende auto. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.
 • In Rotterdam zijn op de ‘s-Gravendijkwal bouwmaterialen en steigeronderdelen de weg op gewaaid. De weg is afgesloten.
 • De Rotterdamse gemeente heeft vanwege de storm het Kralingse Bos afgesloten.
 • Op de Pier van Scheveningen zijn achttien gondels van het reuzenrad uit voorzorg afgekoppeld.
 • De Houtribdijk (N307) tussen Enkhuizen en Lelystad is voor vrachtverkeer en voertuigen met aanhangers afgesloten.
Aan de Veldlaan de wijk Angelso in Emmen is door de storm een boom op een auto gevallen. Niemand raakte gewond.

Aan de Veldlaan de wijk Angelso in Emmen is door de storm een boom op een auto gevallen. Niemand raakte gewond.

,,De storm is inderdaad wat heftiger dan verwacht”, vertelt Yannick Damen van Weeronline. ,,Op de Noordzee worden op boorplatformen windsnelheden gemeten tot windkracht elf. De verwachting was dat het windkracht tien zou worden.” De kans dat het daadwerkelijk ook aan de kust en op het vasteland een ‘zeer zware storm’ wordt, acht Damen niet zo groot. ,,Er is een kansje dat de windsnelheid tegen de elf aan gaat komen of er misschien zelfs wat overheen. Maar ik verwacht geen gemiddelde windsnelheden die het ook officieel een zeer zware storm maken.” In de loop van de middag en avond krijgt de rest van het land kans op nog zwaardere windstoten. ,,Tot honderddertig kilometer per uur hadden we vanavond verwacht, maar we zitten nu al aan die waarden.”

Op Vlieland was het tussen 12.00 en 13.00 gemiddeld windkracht 10. De zwaarste windstoot op het eiland had een snelheid van 129 kilometer per uur. Dat is de zwaarste windstoot die tot nu toe tijdens deze storm in Nederland op het land is gemeten.

Code oranje

Voor Noord-Holland en de Wadden is code oranje van kracht. Dat houdt in dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast. De eerste storm die in ons land ooit een naam heeft gekregen.

Mogelijk bereikt de wind op de westelijke Wadden en langs de kust van Noord-Holland later zondagmiddag windkracht 11. Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot 130 km per uur.

De zware storm houdt aan de kust aan tot begin van de avond, wanneer buien met zeer zware windstoten van ongeveer 130 kilometer per uur passeren. Daarna verdwijnt de storm, maar blijft het onstuimig.

Boom waait om en belandt op rijdende auto in Groningen

Boom waait om en belandt op rijdende auto in Groningen

Landelijke storm

Overigens wordt volgens de definitie gesproken van een landelijke storm, ook als alleen in de kustgebieden de stormkracht écht bereikt wordt. „Wind is altijd heel lokaal in Nederland”, vertelt Damen. „De laatste keer dat het in het binnenland boven de windkracht negen kwam, was in januari 2018 en daarvoor was het ook tien jaar terug. Maar voor veel mensen in het binnenland zal het ook voelen als een echte storm.”

„Het hoogtepunt van de storm verwachten we tussen zes en tien uur ’s avonds”, vertelt Damen. „Dat komt overeen met de verwachtingen van de afgelopen dagen. Het hoogtepunt zal liggen op die buienlijn die later vandaag over het land trekt, als we windstoten kunnen krijgen van 130 kilometer per uur.”

Dierenparken worden gesloten en evenementen worden afgelast. Amsterdamse parken gaan uit voorzorg dicht en Schiphol schrapt zo’n 120 vluchten. Kijk hier welke maatregelen er genomen zijn om de storm te slim af te zijn.

Eerste schademeldingen

Inmiddels komen er uit het hele land meldingen van schade binnen. Zo is er in het Zuid-Hollandse Pijnacker een groot stuk dak van een woning weggewaaid toen de storm vat kreeg op de dakbedekking van een dakkapel. In kustgebieden waaien takken van bomen en op meerdere plekken zijn zelfs volledige bomen omgewaaid.

Tekst loopt door onder de tweets.

Mascha de Jong@maschadejong

Westerkerk moet een en ander worden vastgezet. Windje waait goed nu

Embedded video

See Mascha de Jong’s other Tweets

Marcella Kleine@Marcella_Kleine

bracht ons een stormachtig bezoekje in . Nu al schade en ze moet nog losgaan!

View image on TwitterView image on Twitter
See Marcella Kleine’s other Tweets

Zoals de verwachtingen er nu uitzien zal het dan de hele dag stormen, tot het tegen het einde van de avond weer langzaam af gaat nemen.

Tekst loopt door onder de video.

Vooral op dijken en bruggen zal het verkeer last hebben van de harde wind. Rijden met een lege vrachtwagen of een aanhanger is niet verstandig, waarschuwt Weeronline.

Zit u in de stormpret of juist in de ellende? Stuur uw stormvideo’s naar video@telegraaf.nl of naar onze Whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952

 BEKIJK OOK:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *