Holanda se prepara para recibir la tormenta Ciara viento hasta 140 kilómetros

Mundo Noticias
Compartir

AMSTERDAM – Nederland bereidt zich voor op Ciara: de eerste storm ooit die in Nederland een naam heeft gekregen. Zondagmiddag- en avond worden er windstoten verwacht die lokaal tot 140 kilometer per uur uit kunnen komen. Dat zou orkaankracht betekenen. Zondag aan het einde van de middag of begin van de avond bereikt de storm, zo wordt voorspeld, haar hoogtepunt. Vooral aan de kust wordt verwacht dat de weersomstandigheden extreem zijn. Het gevolg is dat zondag in het hele land code oranje van kracht is.

En in het hele land worden dan ook maatregelen genomen. Buitenevenementen zoals gedenktocht Emmemoriam, de Trotsmarkt in Baarn en de veldtoertocht in Gasteren gaan niet door. Maar daarnaast vervalt ook een groot gedeelte van de geplande afvaarten naar de Waddeneilanden door de rederijen Doeksen en Wagenborg.

De hele ochtend zullen er geen schepen van en naar Terschelling gaan. En ook op Schiphol heeft Ciara gevolgen: op voorhand heeft KLM uit voorzorg twintig inkomende en twintig uitgaande vluchten binnen Europa geschrapt. Mensen kunnen hun reis gratis uitstellen tot en met 18 februari.

Schiphol stelt dat er door de storm mogelijk minder banen kunnen worden gebruikt. Vanuit veiligheidsoogpunt zijn er regels voor de sterkte van de zijwind op Schiphol. Als er een zijwind van 20 knopen (10 meter per seconde) op een baan staat, krijgen piloten een andere baan toegewezen door de luchtverkeersleiding.

Speelschema van de Eredivisie

Maar ook op de voetbalvelden heeft Ciara de nodige gevolgen. Geen van de wedstrijden die zouden worden gespeeld, gaat door. Alle amateurvoetballers krijgen een dagje stormvrij, maar ook het speelschema van de Eredivisie wordt onthoofd. FC Utrecht – Ajax, Sparta – ADO, FC Emmen – FC Twente en AZ – Feyenoord zijn allemaal afgelast.

Een paar uur voordat de KNVB dit besluit bekendmaakte, kondigde de Belgische voetbalbond al aan dat er bij de zuiderburen niet zou worden afgetrapt. Wanneer de wedstrijden van de huidige nummers één, twee én drie van de Eredivisie moet worden ingehaald, is nog niet bekend.

Geplande dienstregeling NS

De NS begint met de ’geplande dienstregeling’. Alleen in Noord-Holland worden er enkele treinen geschrapt rond het hoogtepunt van de storm, om 14.00 uur. Daardoor moeten reizigers vaker overstappen op station Alkmaar. „Mede omdat er op zondag al minder treinen rijden, hebben ProRail en NS besloten morgenochtend de geplande dienstregeling op te starten”, aldus de spoorwegen.

„Dat betekent dat er op voorhand dus geen aangepaste stormdienstregeling wordt ingesteld. Veiligheid van onze reizigers en collega’s staat voorop. Daarvoor kunnen we morgen – als dat nodig is – alsnog enkele ritten schrappen of in delen van Nederland het treinverkeer tijdelijk gecontroleerd stilleggen.” Reizigers wordt geadviseerd het weerbericht in de gaten te houden en de reisplanner te checken. Bij de vorige grote storm stonden op gegeven moment door heel het land álle treinen stil.

Volle bak wind tegen

Als Ciara ons land bereikt, heeft ’ze’ in een dag de volledige Atlantische Oceaan overgestoken, en dat is volgens Weeronline ’ongekend snel’. „Volgens de laatste berekeningen moeten we ons voorbereiden op zeer zware windstoten van 120-130 kilometer per uur”, aldus weerman Rico Schröder. „Dit zou betekenen dat als je op de snelweg op volle snelheid met de wind mee rijdt, de wind tijdelijk kan wegvallen. Op andere plaatsen kunnen windstoten van de zijkant je opeens uit je rijbaan drukken of heb je een volle bak wind tegen.”

Gevaarlijke rijomstandigheden

Het is ook de reden dat Rijkswaterstaat automobilisten adviseert om rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden’. „Met name lege vrachtwagens, automobilisten met een caravan, vouwwagen of aanhanger wordt geadviseerd niet de weg op de gaan.” Weggebruikers wordt op het hart gedrukt om de weersverwachting en verkeersinformatie in de gaten te houden.

Pieren afgesloten

Aan de westkust worden verschillende pieren afgesloten. Zo zal de IJmuider Reddingsbrigade vanaf zaterdagmiddag de Zuidpier en de Noordpier sluiten voor bezoekers omdat het te gevaarlijk is om ze te betreden. De gehesen rode vlag moet duidelijk maken dat het verboden terrein is.

„U waagt uw eigen leven en dat van anderen”, valt te lezen op de website van de organisatie. „De overslaande golven kunnen u eenvoudig van de pier afspoelen, waarbij er grote kans op ernstig letsel is.” Het kan zijn dat de pieren voorlopig ook niet opengaan.

NK Tegenwindfietsen

Overigens is er ook plezier te beleven aan de storm: het NK tegenwindfietsen dat plaatsvindt op de Stormvloedkering in Zeeland heeft natuurlijk baat bij een flinke storm.

Al zal dat evenement alsnog afgelast kunnen worden, als de windkracht boven de tien uit gaat komen. De Efteling gaat ondanks de zware storm gewoon open, al kan het gebeuren dat buitenattracties (zoals achtbanen) in de loop van de dag alsnog zullen worden gesloten als het te hard waait. Andere grote pretparken zijn door het winterseizoen sowieso gesloten.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *